LEEUWARDEN – Zalen Schaaf was zaterdag 14 oktober ‘the place to be’ voor liefhebbers van het boksen. De ring, onder de grote kroonluchter, was het middelpunt van het uitverkochte boksgala ‘De Laatste Ronde’.

B.A.V. Frisia uit Leeuwarden organiseerde, in samenwerking met Boksschool de Wâldhoek uit Twijzelerheide, deze boksavond. De belangstelling was, net als tijdens de vorige edities, enorm. Ruim zeshonderd boksliefhebbers waren op ‘De Laatste Ronde’ afgekomen. Het gala had die naam niet zomaar meegekregen; Zalen Schaaf zal namelijk nooit weer het decor kunnen zijn van een ‘ouwerwets avondsje boksen’ omdat de deuren in de nabije toekomst definitief dicht zullen gaan en er nieuwbouw plaats gaat vinden.

Het door beide boksscholen in elkaar gezette draaiboek bleek tot in elk detail te kloppen. De avond verliep geheel volgens planning en dus kon het aanwezige publiek van begin tot eind in een heerlijk ouderwetse sfeer genieten van achttien bokspartijen. Tussen de rondes door stalen twee rondemissen, die normaliter alleen bij het Ben Bril Gala in Carré te bewonderen zijn, de show.

De eer van B.A.V. Frisia moest ‘in eigen huis’ hoog worden gehouden door achtereenvolgens: Carmen Postma (Dames B tot 75kg), Jeffrey Rozendaal (Elite S tot 69kg) en Gideon van der Meulen (Elite S tot 75kg).

Carmen Postma kwam letterlijk en figuurlijk net even tekort tegen Verena Verloop (Vargas). Carmen had met name in ronde 1 en 2 behoorlijk last van een te grote – loszittende – helm. Deze werd in de laatste ronde dan ook vervangen voor een kleinere. Haar tegenstandster buitte het voordeel van een langere reach goed uit en bleek op punten de betere.

Jeffrey Rozendaal en Gerben Schraft (Boxing stad Groningen) maakten er een lekkere explosieve partij van. Beide heren deelden zogezegd flink uit en incasseerden derhalve ook het een en ander. Rozendaal won op punten.

Gideon van der Meulen bokste een prima en zeer vermakelijke partij tegen Nathan Rijke (Boxing stad Groningen). Gideon versloeg zijn opponent overduidelijk op punten en nam daarmee keurig revanche op zichzelf voor wat betreft zijn optredens in Zalen Schaaf. De vorige editie moest hij namelijk een nederlaag incasseren. Volledigheidshalve dient te worden opgemerkt dat hij destijds té vroeg de handschoen weer had opgepakt na een handblessure.

Uitslagen boksers de Wâldhoek:

Jeugd S tot 69kg: Folkert Bosgraaf, hij had het erg moeilijk, verloor op punten van Tammo de Wilde (Gym Haarlem).

Dames tot 75kg: Jacqueline Pitstra verloor op punten van Thessa Kossen (Ban Nijmegen).

Elite S tot 81kg: Leo Kuipers domineerde met name in de tweede en derde ronde tegen Ricardo Binnendijk (BV Assen) en werd logischerwijs als winnaar aangewezen.

Elite A tot 75kg: Jilles Bijlstra verloor op punten van Derek Konadu (Kops)

Elite B boven 91kg: Jan Smid verloor voortijdig (in de tweede ronde), na interventie van de scheidsrechter, van Donovan Vroom (NH Boxing team)

De andere Friese boksers die hun opwachting maakten deden het als volgt:

Dames S tot 69kg: Sandra Faber (BV Drachten) verloor op punten van Noortje Zijlstra (Haagse directe).

Dames S tot 69kg: Jitta Huizinga (BV Drachten) verloor op punten van Ivana van Dongen (RBV Crooswijk).

Jeugd S tot 75kg: Haye Soepboer (F&F Sneek) verloor op punten van Adnane Dahou (Haagse Directe).

Elite B tot 69kg: Ferenc Soepboer (F&F Sneek) en Lyon Beerman (Gym Haarlem) sloegen zich helemaal leeg op elkaar en uiteindelijk stapte Soepboer met een zege op punten uit de ring.

Elite S tot 75kg: Anton Huisman (F&F Sneek) versloeg zijn tegenstander al in de eerste ronde omdat de hoek van Cristiaan de Weerd (Boxing stad Groningen) de handdoek in de ring wierp.

Elite A tot 75kg: Bart Faber (F&F Sneek) moest in punten zijn meerdere erkennen in Aman Sharma (Seconds out).

Overige uitslagen:

Elite S tot 75kg: Jesse Franke (Twente) won op punten van Robin Schonewille (BV Appingedam)

Elite B tot 69kg: Rutger Shadenberg (BV Emmen) verloor op punten Abdull Rahmann (Haagse directe)

Elite S tot 75kg: Robert Luiten (Twente) won op punten van Lennard Gorissen (De Goudse)

Special attraction:

De internationale partij voor het Europees kampioenschap tussen Linda Ooms die voor Nederland uitkwam tegen Nadia Barliga uit Basel (Zwitserland) werd op punten gewonnen door de Zwitserse.

Hieronder de volledige partijen van Rozendaal vs Schraft en Van der Meulen vs Rijke.

https://www.youtube.com/embed/cPWzAENoKnU

https://www.youtube.com/embed/N6PMH8ByH_0

Bron en meer foto’s: http://www.dehuisaanhuis.nl/sport/78800/genieten-boksgala-de-laatste-ronde-zalen-schaaf/

https://johnnyrinsma.wixsite.com/boksgalafrisia