In een bijna knusse zaal van WTC Expo Leeuwarden, stampvol met Friese boksliefhebbers, wordt in de ring hartstochtelijk gevochten. De mooie verhalen komen uit de kleedkamer.

Na zijn zege in de hoofdpartij van het Leeuwarder boksgala wordt Farshid Bos (21) in de gang naar de kleedkamer op de eerste verdieping van het WTC-gebouw voortdurend tot stilstand gedwongen. Menigeen feliciteert hem of geeft hem nog wat mee. Een boks. Een omhelzing. En ook krijgt de winnaar troostende woorden.
boksgala 14 mei 2022 bav frisia
Beduusd glimlacht Bos dan. Iedere keer weer. In de kleedkamer ploft hij zuchtend in een stoel. Hij drinkt wat, giet water over haardos en borstkas. De kleedkamer stroomt vol. Wéér felicitaties. Bos blijft vriendelijk, maar wekt tegelijkertijd de indruk dat hij op dit moment het liefst ver weg zou willen zijn.

,,Je hebt echt geen zin in al dit gedoe, hè?’’, luidt de vraag. ,,Klopt’’, zegt Bos kortaf. Hij is er totaal vanaf, terwijl hij even daarvoor toch echt als winnaar uit de ring is gestapt. Voor eigen publiek. En Bos is in Leeuwarden een zeer geliefde bokser. ,,Farshid nam daarom risico’s die hij nooit neemt’’, zegt zijn trainer Piet Rozendaal. Twee keer acht tellen. 

  

Voor zijn aftocht richting kleedkamer treft Bos in Zobair Chakari (IJmuiden) een bikkelharde, onorthodoxe pugilist. Ronde een is voor de Leeuwarder. In ronde twee krijgt hij twee keer acht tellen. ,,Na die eerste stoot was ik aangeslagen. Die tweede acht tellen was onterecht. Ik gleed uit’’, vertelt Bos later, als hij weer enigszins aanspreekbaar is.

 

De Leeuwarder vecht zich terug in de partij, maar objectief bekeken overtuigt Chakari het meest. Bos geniet echter het thuisvoordeel en wordt als winnaar uitgeroepen. ,,Ik vraag me af of ik dat verdiend had’’, erkent Bos. ,,Goudeerlijk is-ie, hè’’, zegt Rozendaal.

Bos – die op zijn twaalfde als een gekwetst jochie, want veel gepest, voor het eerst bij boksvereniging Frisia kwam trainen – is inmiddels een hele knaap binnen de bokswereld. Hij is lid van het Nederlands team en bokst partijen in Duitsland.

 

De danser. Zo ver is zijn maatje Geronimo Hartmans (19) nog niet. Waar Bos al zo’n veertig partijen bokste, gaat Hartmans vanavond op voor zijn zesde duel. Hij, ook een publiekslievelingetje, wint stijlvol van Daniel Cordero Nils (Amsterdam). ,”Op safe’’, vindt Hartmans. ,”Normaal ben ik van de show. Ze noemen mij de danser.’’

 

Hartmans komt letterlijk en figuurlijk van ver, uit een jeugd vol trauma’s. Hij werd geboren in eilandstaat Haïti. Zijn moeder en zijn tweelingbroertje overleden bij zijn geboorte. Zijn vader bracht hem op zijn zevende naar een kindertehuis. ,,’Je verdient beter’, zei mijn vader, terwijl hij huilend voor me zat. Ik begreep niet wat hij zei.’’

 

In 2010 overleefde Hartmans een verwoestende aardbeving. ,,Het gebouw waar ik uit sprong, stortte in. Ik had geluk. Ik heb anderen zien sterven.’’ Hij weet niet of zijn vader de ramp heeft overleefd. ,,Ik heb hem nooit meer gezien.’’

 

Op zijn achtste kwam Hartmans als adoptiekind in Nederland. ,,In Amsterdam. Bij mijn ouders Anneke en Kees. Met hen verhuisde hij later naar Holwerd. ,,Als eerste donkere kind daar. Dat hebben ze me laten merken. Maar op straat was ik ze de baas’’, vertelt Hartmans.

Mishandeld met stok en zweep Hij had leren vechten in het kindertehuis. Daar waar hij mentaal de diepste wonden opliep. “Mishandeld met stok en zweep. Dat soort onmenselijke straffen was daar doodnormaal.’’ Hartmans vertelt zijn verhaal op bewonderenswaardig kalme wijze. ,,Ik was een vrolijk jongetje, maar praatte nooit over mijn jeugd. Dat heb ik in therapie geleerd.’’

 

Hartmans woont inmiddels op kamers in Leeuwarden en volgt net als sparringpartner Bos een mbo-opleiding aan het Johan Cruyff College. ,,Daarna ga ik nog een hbo-opleiding doen. Want straks kan ik wel als fysio-trainer werken. Maar ik wil mijn eigen fysio hebben’’, spreekt hij zelfverzekerd.

Verhalen te over op een bijna knus boksgala – waar grootheden als oud-Leeuwarder en voormalig profbokser Rudy Koopmans en Rudi Lubbers (hij bokste ooit tegen Muhammad Ali) zich onder de toeschouwers bevinden – waar in totaal twintig partijen worden afgewerkt.

 

Zo levert Leeuwarder Gideon van der Meulen misschien nog wel het dapperste gevecht.

Van der Meulen verloor tot op heden het gros van de achttien partijen die hij bokste. Drie weken geleden verloor hij nog een wedstrijd in het Kalverdijkje.

 

Zijn trainer Rozendaal had hem afgeraden nu alweer te boksen. Maar Van der Meulen – ,”ik heb naast het boksen een carrière binnen justitie’’ – trekt zijn eigen plan. “Piet is begaan, maar ik weet wat ik kan.’’ Hij wint in een puike partij van coming man Jeremyah Kawarnidi. ,”Als jongen uit de stad is dit de mooiste plek om te winnen.’’

Meer media:
https://www.boksen.nl/nieuws/succesvol-gala-strijders-van-het-noorden